Saturday, April 2, 2011

Basikal oh Basikal

GUA tak suka biru, sebab hati gua tetap bersama Hijau


Bismillahirrahmanirrahim

BUDAK di kampung semua sudah ada basikal. Gua ngan abang gua hanya mampu menengok. Sekali sekala, bolehlah pinjam. Tapi tak brapa best sebab bukan hak milik.

Mungkin sebab kesian, bapa gua belikan satu basikal. Colour hitam. Harga time tu dalam RM150. Maknanya, gua kena kongsi ngan abang gua. Kalau dia tiada, baru gua dapat main. Tapi tulah, basikal kongsi. Mana best. Lama kelamaan, basikal itu bertukar hijau. Gua cat sendiri. Guna cat rumah. Memang hancur.

Itu kenangan 20 tahun lalu. Gua pun tak sure basikal tu masih ada or tak. Tapi setahu gua, basikal tu mungkin masih tersimpan dalam stor di kampung lama. Bercampur barang-barang lusuh dengan reban ayam.

Sekarang gua ada di negeri orang. Negeri yang penuh dengan bakat-bakat hebat dalam lumba basikal. Sini ada Azizulhasni. Ada Anuar Manan. Ada Fatehah. Semua ada. Team basikal pun ada kat sini.

Di sini, gua selalu nampak budak-budak main basikal. Orang panggil basikal nyamuk. Macam-macam colour ada. Hitam, kuning, merah...hijau pun ada.

Satu hari tu. Gua dijemput penganjur untuk hadiri satu program. Program berbasikal kata mereka. Gua datang dengan selamber. Bawa jurugambar bersama. Dengan niat, ada cerita yang boleh ditulis.

Tup...tup...Gua sudah kena panggil. Ingat nak buat sesi wawancara. Tau-tau, gua kena suruh lepaskan bebudak. Maknanya, gua kena pegang bendera negeri ini. Hitam putih warnanya. Sedia.....1...2...3.

Mereka pun berlumba. Ada yang jatuh. Ada yang kepenatan dan ada yang gembira. Bagi gua, gua puas hati. Dapat lihat dari dekat bebudak lumba basikal.

Gua rasa bertuah. Mungkin saja bebudak yang gua lepaskan tu akan jadi macam Azizulhasni. Jadi macam Anuar Manan. Kalau dorang berjaya kelak, gua boleh tumpang gembira.

BASIKAL bukan kegemaran utama gua


GUA anak Keningau, tapi gua boleh pegang bendera Hitam Putih

LELAKI SABAH: Rindu kenangan di kampung. Bapa gua berpeluh ajar gua naik basikal sehingga gua boleh berkayuh. Terima kasih Pak.

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...