Friday, July 2, 2010

Jangan kau pergi Julai

AKU masih mengharapkan sesuatu
yang boleh mengubah keseluruhan hidup aku


BULAN ini bulan Julai. Bulan istimewa dalam hidupku, keluargaku serta kerjayaku.Dalam bulan ini, ada beberapa perkara yang ingin aku ceritakan. Bukan cerita penting, tapi cerita tentang diriku, keluargaku dan kerjayaku.

Aku boleh katakan yang bulan Julai adalah bulan aku. Bulan bagi Lelaki Sabah macam aku. Aku banyak melalui pengalaman indah dalam bulan ini sebab ia adalah bulan ketujuh dan ada tujuh benda ajaib dalam hidup aku.

Sebelum itu, aku mahu cerita sikit pasal bulan Julai.
"Julai adalah bulan ketujuh dalam sebuah tahun dalam kalendar Gregory dan merupakan salah satu bulan yang mempunyai 31 hari. Bulan ini dinamakan Julai kerana Julius Caesar dilahirkan pada bulan ini. Sebelumnya, ia dipanggil Quintilis, yang bererti kelima dalam bahasa Latin, kerana pada asalnya kalendar Rom bermula pada bulan Mac. Julai bermula pada hari yang sama dengan Januari pada tahun lompat dan bulan April setiap tahun." - sumber Wikipedia

Bagaimanapun, untuk tulisan kali ini, aku lebih berminat bercerita tentang kerjaya aku. Kerjaya yang telah memberi rezeki kepada aku, isteri aku dan anak aku. Dari kerjaya ini juga aku berikan sedikit buat adik-adik aku serta ayah aku. Itu rezeki aku sebagai wartawan.

6 tahun lalu, pada bulan Julai 2004, hidup aku telah berubah. Di bulan itu, aku menerima tawaran untuk mengikuti temuduga dan dibulan itu juga aku diterima sebagai kakitangan Utusan walaupun tidak rasmi.

"Balik ni, jumpa ngan bos awak dan bagi surat berhenti kerja. Pastu, tunggu je panggilan daripada sumber manusia," kata salah seorang penemuduga sejurus selesai menemuduga aku.

Kini, selepas enam tahun berlalu, aku masih lagi berada di sini. Masih mencari rezeki mengikut acuan aku di sini. Masih mencari rezeki untuk anak dan isteri aku. Untuk kehidupan aku dan untuk mengubah kehidupan aku.

Pada Julai 2010 ini, kehidupan aku sudah pun berubah. Tempoh enam bulan di Terengganu telah mengubah hidup aku. Bukan pada fizikal, bukan pada perangai dan bukan pada kedudukan. Sesuatu telah berubah hanya kerana aku berada di sini.

Tempoh enam bulan aku lalui dengan penuh ketelitian. "Benarkah rezeki aku di sini.." Itu persoalan yang terus bermain dalam fikiran aku. "Ya..di sini lah rezeki aku...dan aku perlu terus berada di sini.."

Dunia aku sepanjang 6 bulan di sini cukup ringkas. Kerja, lepak, bersukan dan berinternet. Siang aku akan kerja + lepak. Malam aku bersukan + internet. 24 jam aku lalui dengan singkat sekali. Mengantuk pada hari Isnin masih aku rasa sehingga ke hari Jumaat. Kepenatan hari Selasa masih aku rasa sehingga ke hari Sabtu.

Duniaku sudah berubah. Itulah yang aku katakan sudah berubah. Ia benar-benar berubah di bulan Julai. Bulan yang penuh istimewa dalam hidup aku.

Hakikatnya, aku juga perlu berubah kerana aku sudah ada bos baru. Bos yang mungkin akan mengubah diri aku. Mungkin sahaja aku akan berubah menjadi seniman, atau menjadi olahragawan. Tidak kisahlah, aku tetap aku dan aku adalah wartawan.

Julai baru bermula, dan akan bergerak mengikut rentak bulan Julai. Ini bermakna, aku telah memasuki fasa kedua dalam kerjaya aku di Terengganu. Jadi, aku juga perlu bergera. Perkara remeh perlu aku ketepikan segera kerana ada banyak lagi benda penting yang perlu aku lakukan.

Aku ada isteri yang perlu aku ingati dan aku ada anak yang perlu aku rindui. Aku tidak boleh lagi hidup seperti dulu. Perlu lebih matang dan perlu lebih bertanggungjawab. Bukan apa, selepas ini, aku mungkin tidak boleh lagi berbangga dengan angka 2, tapi aku perlu akur yang aku bakal memperoleh angka 3 di bulan Julai ini.

DUNIA aku cukup kecil untuk aku kongsi dengan orang lain


LELAKI SABAH : Aku pernah mengecapi sesuatu yang indah sebagai wartawan pada bulan Julai. Dan sampai bila-bila pun, aku akan simpan kenangan itu.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...