Thursday, May 26, 2011

Gua Dah Kata Dah...

INI gambar beberapa minit sebelum berlepas. Saje kaburkan sebab kami sendiri masih kabur dengan peluang untuk menang.

Bismillahirrahmanirrahim

KETIKA itu, jam menunjukkan pukul 6 pagi, dan gua sedang duduk di sebalik tembok batu sambil menunggu seseorang. Lebih kurang setengah jam, dia pun datang. Kami menuju ke lokasi kedua, menjemput dua lagi rakan.

Lengkap berempat. Gua, Jijul, Jaidi dan Pejal menuju ke destinasi utama. Balai Berita NSTP untuk Pencarian Harta Karun Kesatuan Wartawan Malaysia (NUJ) 2011. Peliknya, kami adalah pasukan pertama yang tiba. Dalam hati gua berkata.." Ini tanda-tanda nak menang lah"...

Pendekkan cerita. Perjalanan sehari dari KL ke Melaka berlanjutan selama tujuh jam. Macam-macam karenah dan perangai gua sajikan. Ada yang bengang, ada yang menyampah. Rileks bro...hidup mesti enjoy..

Malam itu, bertempat di Dewan Besar Hotel Abadi, Melaka Raya, seluruh dewan tergaman. Melihat empat 'ekor' lelaki bersorakkan. Gua memang tak percaya. Jijul lagilah. Jaidi macam mimpi dan Pejal sampai tak boleh bangun.

Selepas hampir sedozen percubaan, inilah kali pertama kitaorang jadi juara. Bukan top 5 dan bukan top 3, tapi No. 1.

Jadi, siapa kata 'budak kampung' macam kami tak pandai Bahasa Inggeris. Sapa kata 'budak mentah' macam kami tak reti cari tresure..Semuanya sudah terbukti. Dan mimpi itu telah menjadi kenyataan. RM3k jadi habuan.

GAYA perlu untuk menjadi juara.

BEBERAPA minit sebelum diumumkan juara.

AKHIRNYA...Penantian itu berakhir di Kota Melaka.

LELAKI SABAH: Tahniah juga buat Zainol and The Geng, Pejal Kajai dan Basir and The Family.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...